Saturday, September 25, 2010

Zárójelentés

Nothing lasts forever - mondják a buddhisták, és mennyire igazuk van! Sajnos a mi, közel 4 hetes utazásunk is végetért. Így, egy utolsó bejegyzésben, megprobálunk összegezni pár tanulságot, okosságot, amit az utazásunk alkalmával sikerült megtapasztalnunk.

Autóbérlés:
110$ / hét (mi 2 hétre béreltük) – Chevrolet Aveo – Economy Car
150$ - drop off fee charge (a különdíj, mert nem ugyanott adtuk le az autot, mint ahol felvettük)
~300$ biztosítás
+21%: „tax”
Összesen: 820$.
Megtett út: ~3500 km
Benzin: 208$ - a gallonár: 2.78$ és 3.15$ között mozog a 87-es oktánszámú benzinre, kivéve a Death Valley-ben, ahol 4$ feletti áron méregetik.

Tanulság: soha nem szabad reptéren bérelni az autót (9.7 tax helyett, 21% tax-ot fizettunk, amit a biztosításra is rászámoltak...). Lehetőleg ugyanott kell leadni az autót, ahol eredetileg felvettük (ugyanabban a városban). Az autót mindíg teletankkal kell kérni, és teletankkal kell leadni.

Szálloda/Motel (2 fő részére)
Motel árak: 45$ és 80$ között mozognak (plus tax), helytől függően (javarészt inkább az 50$-köröli árkategóriákat részesítettük előnyben).

New York: Bed&Breakfast: 95$/eszaka.
Los Angeles: Jelly Roger Hotel: 100$/éjszaka.
Las Vegas: hétvégen minden szállás duplaannyiba kerül, mint hétközben. Mi hétközben éjszakánként 25$/éjszaka (Circus-Circus), majd 45$/éjszaka (Sahara) fizettünk a hotelért.
San Francisco/El Cerrito: Super 8 motel: 83$/éjszaka.

Tanulság: Ahol lehet (főleg szállodák és motelek esetében) mindig érdemes interneten előre foglalni, ha van rá mód, vagy érdemes telefonon felhívni a helyet és alkudozni az árból.

Nemzeti Parkok:
Mi 80$-ért vettünk egy 1 éves bérletet, ami minden nemzeti parkba érvényes. Ezt akkor éri meg megvenni, ha az utazás során, legalább 4 nemzeti parkot meglátogat az ember (általában egy parkba 20-25$ a legolcsóbb - heti - belépő).

Must see:
New York: Central Park, Brooklyn Heights, Brooklyn Bridge, Metropolitan Museum, Museum of Natural History, Empire State Building, Rockefeller Building, Times Square and Theater District, East Village (by night), Chelsea, Business District, Bryant Park.

Los Angeles: Venice Beach & Venice, Universal Studios, Hollywood Walk of Fame, Sunset Blvd. & Santa Monica Blvd., Beverly Hills.

San Francisco: Alcatraz, Coit Tower, Lombard Street, Haight Street, Golden Gate Park, Lincoln Park.

Par napon belul, lesz majd egy foto/video update, igy alkalom adtan erdemes visszalatogatni...

No comments:

Post a Comment