Wednesday, September 15, 2010

Yosemite Nemzeti Park

Egyes allitasok szerint, a Yosemite Nemzeti Park Amerika egyik leglatogatotabb parkja. Es valoban, ahogy elertuk a park teruletet es azon belul a parkolot, maris feltunt a rengeteg auto es az eddig tapasztaltaknal joval tobb ember.

Mivel kelet felol erkeztunk, a Sequoia iranyabol, mi a park deli reszen kozelitettuk meg a helyet. Ilyenkor az ember, egy magas hagon at jut le a volgybe. Ahogy az auto kigordul az alagutbol, rogton parkolo + kilato, ahonnan fantasztikus kilatas tarul az ember szeme ele: a Yosemite volgy szinte teljes egeszeben, az egyik legtavolabbi pontal, a Half Dome-al, ami egyben a park szimboluma is. A volgy mindket reszet hatalmas granit falak szegelyezik, a vegetacio pedig foleg fenyvesekbol all, es a helyre oly jellemzo mamut fenyokkel.

Lenn a volgyben kicsit elveszettek voltunk elso nap. A park teruleten vagy busszal vagy autoval lehet kozlekedni, a buszok 10 percenkent jarnak, es minden latnivalo helyhez, vagy tura utvonal elejere elvisznek. Bringat is lehet berelni, vannak bringa utak is. Kezdetnek elmentunk a Visitor Center-be, es megneztunk egy rovid filmet a parkrol, amit egyaltalan nem bantunk meg. Aztan bolyongtunk meg a setanyokon, meg a bungalok mellett, meg korbejartuk a hires Ahwahnee hotelt ami a 20-as evek vegen epult. Ide allitolag egy evre elore kell foglalni szallast, ha benne akar aludni az ember.

Mivel mar kesore jart, es nem volt szallasunk, elindultunk Mariposa fele, es nagyon bolcsen tettuk, ugyanis a hely nepszerusege miatt, minimal szallas para alakult, es szinte az utolso szobat vettuk ki egy Super8-as hotelben borsos aron, 80 dolcsiert (azert "csak" ennyi, mert nem mukodott a szobaban a legkondi - 308-as). Mariposa az aranylaz idejen alakult, es a foutcajanak egy resze ma is idezi az aranyasok korat. Az uzletek persze kicserelodtek, es kicsit turistas jelleget kaptak, de hangulatos volt itt setalni. Masnap reggel koran keltunk, megreggeliztunk, es nem sokkal 7h utan mar uton voltunk a park fele. Az Upper Yosemite Falls turat valasztottam, amit 6-8h alatt teljesitheto, nagyjabol 11.5 km (oda-vissza) es 820m-es szintkulombseg. Az ut nem volt egyszeru, kellemesen kimeritett mindkettonket. Sajnos a vizesesek latvanyat nelkuloznunk kellett, ugyanis sem az also sem a felso resz nem csorgadozott. Jo indulattal, a felso reszen egy macskapesnyi viz csorgogalt, semmi tobb. Ennyit Amerika legmagasabb vizeseserol... A turat nagyjabol 5h alatt teljesitettuk, ebben benne volt a lejtozes meg fotozas is. Kicsit talan nehezebbnek mondanam mint a kanyon turat, ugyanis sziklasabb, technikasabb terepen kell haladni, es joval meredekebb helyeken. Csak a tav miatt nem volt kimeritobb a kanyon turanal. Miutan leertunk a faluba, sikerult ujra fott kajat enni: paradicsom levest es chilis babot. Mindezt mokusok es a szines madarak tarsasagaban, akik ott futkaroztak a labaink alatt, az asztalok korul. Az allatokat amugy nem szabad etetni. Erre rengeteg tabla figyelmeztet, es 5000$-ig! (nem eliras) terjedo buntetessel, annak aki megszegi ezt. A mokusok nagyon szemtelenek. Kepesek felmaszni az aztalra es ugy kunyizzak a kajat, meg a hatizsakokba is kepesek belenyulni. A park teljes teruleten medve-biztos kukak vannak (ez annyibol all, hogy kinyitva, tulajdonkeppen egy koztes tartaly talalhato, amibe bele kell tenni a szemetet, es innen esik bele a nagy tartalyba a cucc).

Hogy lenyen siker elmenyunk a vizesesekkel kapcsolatban, megneztuk a Brideveil Falls-t is, ami csak egy negyed oras setara van a parkolotol. Itt mar volt nemi viz, de egy nagyobb szello azert ezt is kepes volt eltuntetni.

Nagyjabol ennyit sikerult abszolvalni a hires Yosemite parkbol, es ugy dontottunk hogy nyugatnak indulunk, a part iranyaba, le az 1-es ut aljahoz, Monterey-be. A varostol 50km-re talaltunk egy Motel6-et (56$), holnap innen indulunk eszaknak, San Francisco fele.



- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment