Wednesday, September 8, 2010

Taco, Prérikutya-bozótkosarak és Karácsonyi Golden-West kávé

A LAX repterrol nem volt egyszeru eljutni a hotelhez. Ugyan a tav csak vagy 10 km volt (a varos meretei miatt, ez itt setalo tavnak szamit, persze senki nem setal itt ennyit, rajtunk kivul) tomeg kozlekedest nem talaltunk, csak Shuttle bus-t, taxizni meg valamiert nem akartunk. A vegen, jo 20 perc varakozas utan megjott a Venice-ig kozlekedo shuttle, es kb. 15 perc kocsikazas utan, kezunkben a kulcsal mar at is vettuk a szobat.

Pumukli faterjanak igaza volt amikor azt mondta: Los Angeles kicsit olyan mint egy tehen szar: nagy es lapos. Gondolom a foldrengesek miatt, inkabb alacsonyan epitkeznek. A belvarost (Downtown) leszamitva, az egesz Los Angeles egy kertvaros, olyan meno varos reszekkel mint Hollywood, Malibu, Beverly Hills vagy Pasadena. Es persze ott van a 60-as evekben rekedt Venice. Mi a Marina del Rey-ben laktunk, de gyakorlatilag a Venice beach-tol negyed ora setara. Vasarnap este ki is neztunk a partra, vegig setaltunk Muscle Beach-tol Santa Monica-ig. Meg persze erintettuk az oceant is, ami kurva hideg volt, csak par szorfos nyomult a vizben, de ok is csak neopremben. Elso napunkon az idojaras sem kedvezett, es a nagy tomeg meg a nyuzsges kicsit az egesz parti resz egy gagyi tengerparti udulore emlekeztetett. Aztan par utcaval beljebb, talaltunk egy mexikoi kajaldat es toltunk egy burritot (ezek a mexikoiak olyan takarosak, hogy a gyors kajaldakban mindent frissen foznek, nem ilyen eloregyartott husokkal dolgoznak mint a mekiben).

Santa Monica-bol azert nem volt konnyu haza jutni. Jo masfel oras gyaloglas utan sikerult csak haza erni. Aniko gazdagabb lett egy Saucony futo cipovel (ezt msanap ki is probalta) en meg 3 par futo zoknival (beteges mi?)

2010.09.07
Reggel kimentunk futni egyet a Venice Beach-re, ezt nem hagyhattam ki. Egy 7 km-es kor utan (nagyjabol Santa Monica-ig meg vissza az oriasi Morrison fal-festesig) megkerestuk Toki bungalojat a Venezia Av. 609-alatt. A film remekul tukrozi a hely hangulatat. Gondoltuk becsengetunk, es azt mondjuk a jelenlegi tulajnak, hogy jottunk a szonyegert ;) aztan persze nem csengettunk...

Charlie (elso Hollywood-i spanunk) javaslatara ravettuk magunkat a Universal studio latogatasara. Elmondasa szerint ez kihagyhatatlan ha az ember erre jar, es igaza volt. Az oda ut kalandos volt: 2 busz, egy metro es egy shuttle-al sikerult be erni Universal City-be. A buszozas Los Angeles-ben, szamunkra nagyon szorakoztato volt. 3 dolcsiert vettunk 2 jegyet, aztan azzal utaztunk egesz nap, egyik masik busz sofor mindig adott egy ujabb atszallo jegyet (pedig nem volt napi jegyunk) es ujabb vetel nelkul, mindig tovabb tudtunk utazni. Visszaterve a Universal turara, hatalmas elmeny volt. Aki kicsit is rajong a Hollywood-i produkciokert es erre jar, semmikepp ne hagyja ki. Eleinte egy mozis vidamparknak tunt, aztan mikor korbe vittek a studiokban az eredeti allapotukban meghagyott diszlet oriasok kozott, le esett az allunk. A Peter Jackson terveszte King Kong szimulacio messze tul tett az Avatar-on. Szerintem par ev mulva ilyen lesz (vagy kene legyen) a mozi elmenye. Egy mozgo padlora hajtott ra a kis turabusz amiben korbe vittek, adtak 3D szemuveget, es mindket oldalra kivetitettek a King Kong lakta szigetet, olyan szimulacioval mintha valoban ott lettunk volna, reszesei a jelenetnek, ahogy lezuhanunk a szakadekba mikozben Kong megkuzd a T-Rex-el. Szavakba nem lehet leirni, ki kell probalni. Gyakorlatilag minden amit itt kiprobaltunk, fantasztikus elmeny volt (a Jurrasic Park-os vizi hullam vasut, ami utan tiszta vizesek lettunk, a Mumia hullamvasut - Anikot alig birtam ravenni, de sikerult -, a Simpson vidampark, meg a Terminator emlek film. Keson este indultunk csak el a Hollywood Walk of Fame-et megnezni, a "csillagos" utat. Ez is kihagyhatatlan klise, de a kornyek meger egy miset, de inkabb kettot. Nyugat Hollywood tenleg tele van melegekkel, es igen extravagans a kornyek. Elsetaltunk a Hollywood Boulvard vegeig, majd a Sunset Strip-en vegig a Whisky a Go Go-ig, ami sajnos hetfo este zarva volt. A Viper Room-ba 15 dolcsi volt a beugro, valami americai grunge-metalt nyomo bandak jatszottak, vegul nem mentunk be, de a pult elejeig bejutottunk. Erdekes kis lebuj. Annak idejen Johnny Depp tulajdona volt, illetve itt halt meg River Phoenix, miutan felre adagolt egy speed ball-t. Utban a Sunset-en ratalaltunk a Chateau Marmont-ra is, nagyon hangulatos hely lehet belul, de ez mar a gazdag emberek kivaltsaga. Ejjel keveredtunk haza, utolso busz jaratokkal, es a reggeli jegyekkel, csak a metrora vettunk pluszba, de az is folosleges volt - a forgo ajtok akkor is forognak ha az ember nem csippantja le az ervenyes jegyet vagy berletet.

Reggel elhuztunk az Enterprise nevu auto kolcsonzohoz, ami a repter mellett van. Szerencsere megneztem neten mennyiert lehet autot berelni, mert rendesen megprobaltak lehuzni. Tanulsag: autoberlest mindig online kell intezni!
Atvettuk a Chevy Aveo-t, es elhuztunk a Griffin parkba a Hollywood felirat kornyekere. Van egy tura ami elvisz a kozelebe, de nem akartuk megcsinalni, eleg ratyi ido volt, es indulni kellett Vegas-ba. Kis Olvera utcai kitero utan (LA Mexikoi negyedebol megmaradt kis utcacska tele mexikoi szuvenir boltokal es regi epuletekkel) felbasztuk a napszemuveget, aztan "felve es reszketve" elindultunk Las Vegas-ba...

No comments:

Post a Comment