Monday, September 13, 2010

Sequoia Nemzeti Park

A Sierra Nevada-t atszelve ertunk be, sajnos csak kora delutan, a Sequoia Nemzeti Park teruletere. Three Rivers nevu kis varos iranyabol kozelitettuk meg a parkot, a vadornek felpattintottuk a Grand Canyon-ban megvasarolt 80 dolcsis beleponket, es mar nyiltak is a sorompok, ha lettek volna, mert nem voltak, csak kaptunk egy matricat, terkepet es kedves egymasra mosolygas kozepette mar hajtottunk is tovabb a park teruletere. Az ut egy hosszu szerpentines keringozes fel a hegyre, a kozel 4000 m folotti magassagokba. Az erdonek mesebeli hangulata van. Amikor megpillantottuk az elso meretesebb fenyoket, mar tudtuk hogy eletre szolo elmeny lesz ezekben az erdokben turazni. Majd 1 oras kocsikazas utan sikerult elerjuk a parkolot, ahol tabla figyelmeztet arra hogy ne etessuk a vadallatokat, es a medvek miatt, jol zarjuk el az osszes kajankat. Letettuk az autot, es elindultunk megkeresni a muzeumot (itt mindig van nemi plusz info amihez hozza juthat az ember, meg vegulis erdekes is volt). Aztan tovabb indultunk megkeresni Sherman tabornokot, a kozel 84m magas sequoia-t, ami jelenleg a vilag legnagyobb faja. Par statisztika errol az oriasrol: kerulete 31m, atmeroje (alapnal) 11m, es ami szamomra a legdobbenetesebb: az eletkorat valahova 2300 es 2700 ev koze saccoljak. Ha jobban belegondol az ember, Nagy Sandor még meg sem szuletett, az athéni Parthenon epiteset talan még el sem kezdtek, a keresztenysegnek meg nyoma sem volt, de ez a fa mar boven burjanzott a mai Sierra Nevada teruleten. Nem semmi eletkor, ha tudna beszelni, sok mindent meselhetne.

Bonuszkent, uton vissza a kocsinkhoz, az erdo szelen meglattunk egy oz csaladot, mikozben nyugodtan legeltek meg fuleltek az altalunk keltett hangokra. Termeszetes kornyezetukben talan meg sosem lattam ilyen kozelrol egy oz csaladot, ez is nagy elmeny volt.

A turat a Moro Rock-nal fejeztuk be, ami egy hatalmas szikla, amirol remek a kilatas a park tobbi reszere is. Ellatni messze a szomszedos hegyekre is, de megmaszni ezt a sziklat sem volt hetkoznapi dolog. Ugyan van kiepitett ut, neha a szakadek szelen setal az ember, teriszonyos embereknek semmikepp nem ajanlott.

Boven sotetedes utan ertuk el a park kijaratat, es valamikor este 10 korul hajtottunk le Fresno-ba. Egy Super 8 motelban talaltunk szallast, kozel a belvaroshoz. Holnap indulunk a Yosemite-be.


- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment