Sunday, September 12, 2010

Halál Völgy avagy a Death Valley

Gus Van Sant-nak van egy mar-mar termeszet filmbe atcsapo dramaja, a Gerry cimu film (aki szereti a lassu, meditativ filmeket annak mindenkepp ajanlom). Ket fickorol szol, akik eltevednek a sivatagban, majd napokon keresztul bolyonganak a semmi kozepen, kulombozo tajak kozott (a veget nem arulom el, nem akarom leloni a poent). Nos, kicsit olyan erzes a Death Valley-ben setalni, mintha a Gerry c. filmben jatszanank a foszerepet. Csak mi szerencsere nem vesztettuk el a kocsinkat...

Vegas-tol a 95-os uton, nagyjabol 200 km-re esik a park keleti bejarata. Az ut az Area 51-hez eleg kozel esik, egy adott pillanatban el is halad valamilyen bekeritett bazis szeruseg mellett. Ezt leszamitva szinte a teljes pusztasagon at haladtunk, neha felbukkant par Joshua fa, meg hegyek a messzesegben. En még egy UFO-t is lattam a tavolban, de ezt ugy sem hinne el senki ;)

Meg a park bejarata elott sikerult utba ejteni Rhyolite nevu szellem varost (amerikaiasan: Ghost Town). Itt Amerika nyugati reszen eleg szep szamban fordulnak elo ilyen kihalt telepulesek. Itt meg valami szalon szeruseget is talaltunk ami kivulrol eleg jo allapotban volt. Be nem lehetett menni, mert korbe volt keritve drot keritessel (ezek ma mar tortenelmi emlekmuvekke lettek nyilvanitva).

Aztan behajtottunk a parkba, le egeszen Furnance Creek nevu turisztikai kozpontig, ahol be lehet szerezni a terkepet meg a szukseges infot. Itt megkerdeztuk a vadortol, hogy hogyan jutunk legkonnyebben a Sequoia Nemzeti parkba, majd tovabb indultunk. A 3 dolog amit megneztunk itt: Zabriskie Point, Dante's View es a Badwater volt.

A Zabriskie Point egy ujabb klasszikus ertelemben vett regi kivansag beteljesulese, ami ritkan esik meg az emberrel, nem azert mert boldogtalan, hanem azert mert az ilyenfajta dolgokbol keves van az ember eleteben. En erre nagyjabol 18 evet vartam.

Az ember szeme eleterulo latvany valoban fantasztikus. Ugyan a taj kietlen es szaraz, a valtozatossaga es sokszinusege megis lenyugozo.

A Dante's Peak a park legmagasabb pontja, boven 2000m a tengerszint folott. Ide nagyjabol 15 merfoldet kellett vezetni, az ut vege egy kanyargos szerpentin. Itt csinaltunk egy 2 km-es turat, fel a csucsra. A latvany innen is dobbenetesen jo, tokeletes a kilatas a volgyre.

A Badwater a park, es egyben eszak amerika legmelyebb, tengerszint allatti pontja, de egyben a legforrobb is. A talaj feher szinu a so kicsapodas miat. Itt be lehet setalni, ha az ember kivancsi a volgy belsejere (a nevet allitolag onnan kapta a hely, hogy a szamarak sem voltak itt hajlandoak inni a vizbol - nem sok hely van a Death Valley-ben ahol vizet talal az ember)

Szept 11 este - Aniko bejegyzese - Az este es a teljes naplemente a Badwater-nel ert bennunket utol. Csodas volt az alkonyatban setalni a sokristalyokon a kietlen taj kozepeben. Az egyetlen termeszetes vizforras amit a Death Valley-ben lattunk, az a mini pocsolya volt amit pool-nak neveztek el. Vize ihatatlan es forro, mint a levego maga. Sotetedes utan is legalabb 40 fok tombolt...

A Badwater utan kifele vettuk az iranyt. Eleg nagy tavot kellet megtenni ahhoz, hogy kijussunk a park keleti oldalan. A kietlen sotetseg es a bennunket korulvevo nagy semmi kisse felelmetesse tette utunkat. Egy adott ponton egy hatalmas bagolyra esett autonk fenycsovaja, mely egybol felroppent. Mind a ketten meglepodtunk tole. Innentol arrol beszelgettunk, hogy milyen egyeb allatok akadhatnak meg utunkba. En azon poenkodtam, hogy Stef letekert ablakan mindjart beugrik egy hiuz, coyote vagy egy prerifarkas. :) Neha atrohant elottunk keresztbe 1-1 kissebb sivatagi eger, de mas alattal nem talalkoztunk. A legszebb az egeszben a sarlo alaku hold, az esthajnal csillag es az egesz egbolt latvanya volt. Ennyire tiszta ejszakai horizontot szerintem sosem lattunk meg. A tejut es az osszes csillag osszhatasa felettunk leirhatatlan latvanyt nyujtott. Stef le is fotozta a holdat, no most jott volna jol egy alvany...de azt persze idaig nem cipeltuk magunkkal. :)

Tankoltunk 10 dollar ertekben az amugy uber draga benzinbol (4 dollar feletti gallonar) mert nem akartunk uzemanyag nelkul maradni a kietlen pusztasagban, a sotet nagy budos semmi kozepen.. A kivezeto ut szelen mar macskaszemeket sem helyeztek el, csak mentunk a sotetben es a halvany sarga, kopasnak indult, napszivta savelvalaszto adott nemi tampontot, hogy hol is az ut es merre fog kanyarodni. Forgattunk egy rovidfilmet errol a Lost Highway szeru jelenetrol, Lynch baratunknak biztos tetszene. :)
Valamivel tobb mint 1 orat haladtunk ezen az uton igy. Az elso nagyobb varosban (Ridgecrest) betertunk ez elso motelbe, de nem vol szabad szobajuk.

Par utcanyival odebb talaltunk egy Mekit, es mivel tudtuk, hogy ahol Meki van, ott ingyen wifi is van, ezert megalltunk es kineztuk, hogy hol a legkozelebbi Motel 6. Szerencsere 600 meternyire volt egy, ahol szoba is akadt (kettonknek 45,99$, adoval 50,60$). Ilyen motel jellegu szallason meg sosem aludtunk es az Amerikai horror filmek alapjan mindig is kivancsiak viltunk, hogy milyen lehet egy ilyen tipikusan amerikai szallason dekkolni. Az elso szinten laktunk, a korfolyosorol medencere nezo szobaban, mely teljesen tiszta es kulturalt volt.


- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment