Saturday, September 11, 2010

Grand Canyon

A korai keles helyett, egy kevesbe korai keles lett, es mivel reggel 6-tol mar lehetett reggelizni, bedobtunk par szelet vajas lekvarost es indultunk Grand Canyon Village-be. A tav kb. 85 km. Mar reg tervezem hogy leirom az itt tapasztalt furcsasagokat, hat jojjon most egy lista az autos furcsasagokrol:
- nincs villogas az autopalyan, magyaran ha a belso savban haladok, es valaki meg akar elozni, szepen megkerul a kulso savban, anyazas es villogas nelkul (tippem szerint, itt nem tilos jobbrol elozni)
- szinte minden tobb savos uton, a savok, a szokasos felfestesek mellett, kis melyedesekkel is elvannak valasztva, ami cseszett idegesito ha savot valt az ember (kicsit mindig belemegy a gumi, es huppan az auto). Ezekbe amugy kis macskaszemek vannak, igy ejszaka is jol latszanak a savok.
- piros lampanal, ha nincs keresztforgalom sem atkelo gyalogos, lehet jobbra fordulni. Ez nagyon okos, mert elkerulheto a feltorlodas a letero savban (az egyszerre indulo gyalogos forgalom miatt). Ez nagyon tetszik!
- es egy off topic: az arak majdnem mindig nettoban vannak kiirva. Ugyan kicsi az ado, de megis idegesito, hogy fizetesnel hozza jon a "tax", es az ember csak akkor latja mennyit fizet valojaban. Ezt mar New York-ban megszoktuk, de megsem szoktuk meg ;)

A nemzeti park bejaratahoz nemsokkal 9 elott erkeztunk, es a vadortol vettunk 80$-ert egy eves berletet, ami elvileg jo minden nemzeti parkba. Amugy 25$-ba kerult volna az egy hetre szolo, de ha jol ertettuk, az csak ide lett volna ervenyes. Leraktuk az autot, turacucc fel, hatizsakba bapakoltam a 2 liter Powerade-et (itt Gatorade-nek hivjak) es elindultunk a deli peremen, le a Bright Angel turara, azon belul a Plato Point-hoz. A turarol azt kell tudni, hogy kb. 9,2 km lefele menet, majd ugyanott vissza, a szint kulombseg pedig 2 km. Az infonal adtak terkepet, meg par jo tanacsot, aztan 9 utan nem sokkal elindultunk lefele. Elotte talalkoztunk egy szarvas csordaval, cukik voltak. A kaptato lefele csak egy ido utan kezd faraszto lenni, foleg a terdeknek, a folyamatos terheles miatt. Olyan mintha egy vegtelen lepcson menne lefele az ember, a taj es a teny, hogy lefele ereszkedunk a kanyonba viszont mindent karpotol. Kb. 2 km-es tavolsagokban van vizcsap, amire nagy szukseg van, a nagy hoseg es a megerolteto meneteles miatt. Ahogy az ember halad lefele a szikla retegek kozott, egyre jobban kezdi erzi a hely dobbenetes mereteit. A vicces az egeszben, hogy az ember szinte vegig latja a tura veget. Maga a plato egy hatalmas szikla tomb, aminek a legvege kicsit a kanyon fole kuszik, es remek kilatast kinal a Colorado folyora. A ut lefele nagyjabol 3 orat tartott, de majd megnezem a RunKeeper-en (ez egy nagyon remek program, a futastol, a terkkingen es a hegymaszason tul szinte minden utvonal meresre hasznalhato, utolag megnezheto a Google Maps-en az eredmeny, remek alkalmazas). A tura egy adott ponttol kette valik. Az egyik a plato, a masik az Bright tura, ami levisz a folyohoz. Ez utobbi nagyabol 5 km-el hoszabb, de igazabbol a szint kulonbseg adja a tovabbi nehezseget. Mi tudatosan a platot valasztottuk, es kesobb jo dontesnek bizonyult, mert Aniko a vegere igencsak kimerult (a Bright turat amugy sem ajanljak egy napra, csak lentalvassal). A kilato fantasztikus, a folyora jol ra lehet latni, zugott lefele par raft hajo meg 1-2 kenus. Szokasos sztar fotok utan meg elkovettem egy videot is (720p, majd jo lesz az osszeallitasba) Aztan elindultunk a hosszu visszautra. Lassan, de biztosan haladva, delutan 4 korul mar fent voltunk az autonal. Kemeny tura volt, jol esett. Nekem foleg a felfele resz jott be, a kimerito felfele vezeto ut, a teljes kikapcsolas.

Mivel nem terveztem elore az utat, visszafordultunk Vegas-ba. Ezuttal a Sahara-ban talaltunk olcso szallast, a 22-ik emeleten. Kicsit lepattantabb mint a Circus, de a latvany mindenert karpotol, ralatni az egesz varosra. Elso vagyunk egy forro zuhany volt, hogy lemossuk magunkrol a port, de a csapot hiaba forgattuk jobbra-balra, semmi viz nem jott. Gondoltuk ez a Sahara, itt nincs viz, de aztan rajottem hogy kifele kell huzni a csapot, es akkor folyik ;) ilyet meg nem lattam, nagyon trukkos. Holnap innen indulunk tovabb, Area 51-en keresztul, a Death Valley-be.

Stay tuned ;)


- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment